{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH

F
11.6.2007. u 17:03
0
0
Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH
0
Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH
Po naredbi Suda BiH Sudska policija je u ponedjeljak na sarajevskom aerodromu preuzela Milorada Trbića kojeg je optužio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a čiji je predmet ustupljen vlastima BiH na procesuiranje.
Optužnica koju je potvrdio ICTY tereti optuženog za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i povrede zakona ili običaja rata.

Prema navodima optužnice Milorad Trbić je u svojstvu pomoćnika načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske RS-a pomagao u upravljanju četom Vojne policije za vrijeme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnica između ostalog navodi da je optuženi bio zadužen da nadgledanje, zatvaranje i pogubljenje muslimanskih žrtava na raznim lokacijama na području Zvornika.

Optuženi je prema navodima optužnice 14. jula 1995. godine zajedno s načelnikom sigurnosti Zvorničke brigade u školi "Grbavci" u Orahovcu nadgledao Vojnu policiju prilikom čuvanja muslimanskih zatvorenika i njihovog prijevoza do obližnjeg polja gdje su pogubljeni.

Vijeće za ustupanje Međunarodnog suda je u skladu s Pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima 27. aprila donijelo rješenje o ustupanju ovog predmeta vlastima BiH na procesuiranje.

Ovo je šesti predmet koji je ICTY ustupio pravosuđu BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: