{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH

F
11.6.2007. u 17:03
0
0
Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH
0
Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH
Po naredbi Suda BiH Sudska policija je u ponedjeljak na sarajevskom aerodromu preuzela Milorada Trbića kojeg je optužio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a čiji je predmet ustupljen vlastima BiH na procesuiranje.
Optužnica koju je potvrdio ICTY tereti optuženog za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i povrede zakona ili običaja rata.

Prema navodima optužnice Milorad Trbić je u svojstvu pomoćnika načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske RS-a pomagao u upravljanju četom Vojne policije za vrijeme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnica između ostalog navodi da je optuženi bio zadužen da nadgledanje, zatvaranje i pogubljenje muslimanskih žrtava na raznim lokacijama na području Zvornika.

Optuženi je prema navodima optužnice 14. jula 1995. godine zajedno s načelnikom sigurnosti Zvorničke brigade u školi "Grbavci" u Orahovcu nadgledao Vojnu policiju prilikom čuvanja muslimanskih zatvorenika i njihovog prijevoza do obližnjeg polja gdje su pogubljeni.

Vijeće za ustupanje Međunarodnog suda je u skladu s Pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima 27. aprila donijelo rješenje o ustupanju ovog predmeta vlastima BiH na procesuiranje.

Ovo je šesti predmet koji je ICTY ustupio pravosuđu BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: