BiH
17

Milorad Kutlešić: Situacija u Bosanskom Šamcu nije alarmantna

Piše: N. J.
Bosanski Šamac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanski Šamac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Situacija u Bosanskom Šamcu je teška ali ne i alarmantna, rekao je za Klix.ba povjerenik Vlade RS-a za ovaj grad Milorad Kutlešić.

Prema njegovim riječima, problema sa dostavljanjem hrane i druge pomoći za ugrožene u poplavama nema.

"Sve je dobro organizovano i mi stalno dostavljamo službene zahtjeve u vezi sa tim Vladi RS-a, a posjetio nas je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dao nam 10 tona goriva, te hranu, konzerve i sireve", kazao je Kutlešić.

Ističe kako im je u pomoć priteklo i 19 ljudi iz Poljske koji ispumpavaju vodu sa četiri crpne pumpe.

"Te pumpe imaju kapacitet po 3.000 litara po satu i u ovom je trenutku nezahvalno davati procjene koliko će trebati vremena da se voda izvuče uz pomoć tih pumpi. Uporedo medicinski timovi rade na dezinfikaciji terena, kako ne bismo dozvolili širenje zaraze", navodi naš sagovornik.

Dodaje kako im dodatni problem predstavlja veliki broj uginule stoke.

"Koliko god da izvučemo tijela uginule stoke, iznova se pojavljuju nova. Ta tijela se po propisima ukopavaju na određenim lokacijama. Ukratko, činimo sve da što prije normaliziramo situaciju", zaključio je.

Na kraju je naveo i kako je u planu otvaranje javne kuhinje u kojoj će se proizvoditi 10.000 obroka dnevno za ljude koji su iseljeni ili ugroženi u poplavama na području Bosanskog Šamca.