Hoće li i ovaj put ostati bez sankcija
80

Milorad Dodik u Beogradu ponovo RS nazvao državom

SRNA/Klix.ba
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je u Beogradu, na obilježavanju 70 godišnjica od Bitke na Kozari, "da Srbi svoj nacionalni interes treba da afirmišu kroz dvije srpske države - Srbiju i RS".

Dodik je istakao da je Srbija i njena nacionalna stabilnost od ključnog interesa za manji bh. entitet, zbog čega joj je poželio da ojača do te mjere da u njoj RS vidi svoju garanciju za budućnost.

On je ukazao na veliki doprinos srpskog naroda u borbi protiv fašizma, nacizma i ustaštva u Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoči i Bitka na Kozari, zbog čega je ovaj narod najviše među svim dgugim narodima na ovim prostorima stradao u ovom ratu.

"Borili smo se i za one koji su nam nakon samo nekoliko decenija okrenuli leđa i činili zločine nad nama", rekao je Dodik i dodao da je srpska zabluda sa jugoslovenstvom trajala predugo, a otrežnjenje je moralo doći ranije.

On je istakao da Srbi u BiH 1992. ipak nisu bili toliko naivni, pa nisu dozvolili da ostanu zarobljeni u državi koja je nastala secesijom, koju nisu podržavali i koja im nije garantovala pojedinačna i kolektivna prava.

"Ako nije mogla da preživi velika Jugoslavija kako je onda bio moguć život u BiH, za koju su mnogi govorili da je mala Jugoslavija. Zato je u BiH rat bio tako krvav i praćen zločinima", rekao je Dodik i dodao da je kao odgovor na to stvorena Republika Srpska kako bi se srpski narod zaštitio od genocida kakav je doživio u Drugom svjetskom ratu.