Delegacija stiže večeras
83

Milorad Dodik se u ponedjeljak sastaje sa Aleksandrom Lukašenkom u Bjelorusiji

N. V.
Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Delegacija Republike Srpske na čelu sa predsjednikom entiteta Milorad Dodikom večeras stiže u Minsk, a sastanak sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom zakazan je za ponedjeljak, 19. februar.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, predviđeni su sastanci Dodika sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Prije toga, u nedjelju planirani su sastanci delegacije iz RS-a sa predstavnicima Bjelorusije iz oblasti medicine i privrede.

Delegacija na čelu sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem posjetit će bjeloruski centar za hirurgiju i transplantaciju, koji je poznat po transplataciji bubrega. Delegacije će posjetiti i važne privredne subjekte u oblasti autoindustrije, proizvodnje poljoprivredne mehanizacije i proizvodnje autobusa na električni pogon.

Milorad Dodik ovim susretom još jednom pokazuje dobre odnose sa Bjelorusijom, ali i Rusijom, koja je jako bliska toj zemlji. Stoga, ne čude brojna upozorenja iz svijeta i BiH da je Dodik ruska marionesta i opasnost za Zapadni Balkan.