{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Milorad Dodik s Edwardom Fergusonom: Dijalogom prevazići nesporazume

F
FENA
25.7.2018. u 12:48
12
45
Milorad Dodik s Edwardom Fergusonom: Dijalogom prevazići nesporazume
12
Milorad Dodik s Edwardom Fergusonom: Dijalogom prevazići nesporazume
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson složili su se da treba raditi na unapređenju međusobnih odnosa i prevazilaženju eventualnih nesporazuma češćim dijalogom.
Na sastanku u Banjoj Luci ambasador Ferguson je naglasio da je Velika Britanija predana uspjehu RS.

Dodik je istakao je da je RS danas stabilna, da poštuje dejtonski uređenu BiH u kojoj će se jasno poštovati i njena autonomija, te da je usmjerena na očuvanje mira i stabilnost, kao i da je privržena putu ka Evropskoj uniji, naglašavajući značaj uspostavljanja mehanizma koordinacije koji može da očuva konsenzus unutar BiH, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Sastanak je upriličen nakon što je Dodik nedavno izjavio da ambasadora Fergusona nije zvao na razgovor u vezi s najavama da će u BiH doći “britanski obavještajaci", koji, kako tvrdi Dodik, "žele da destabilizuju vlast u RS”.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


Dodik je tada izjavio da je Ferguson „pokušao da sakrije namjeru Britanaca”.

"Ali, ne možemo ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu. Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa", saopćeno je Britanske ambasade.

Ubrzo je uslijedila reakcija Britanske ambasade iz koje su naveli da je veoma razočaravajuće to da je Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj.

"Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner RS i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH. Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura" naveli su iz ambasade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: