Problem za sve u BiH
48

Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu zbog klevete, tužilac radi na predmetu

N. V.
Iz ureda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je podnesena prva krivična prijava zbog klevete koja je u tom entitetu nedavno kriminalizovana.

Rukovodilac Odnosa sa javnošću Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Maja Đaković Vidović potvrdila je za Klix.ba da su povodom uvođenja klevete u Krivični zakon RS-a zaprimili jednu prijavu do sada.

Ta prijava je došla od Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, odnosno iz ureda predsjednika RS-a protiv NN lica. Može biti riječ o jednoj ili više osoba, to će biti naknadno utvrđeno provođenjem istrage.

Ona je istaknula da ne može davati detaljnije informacije o razlozima podnošenja prijave osim da je riječ o krivičnom djelu klevete s obzirom na to da je predmet tek dodijeljen tužiocu na rad.

Kriminalizacija klevete koja je za cijelu BiH definitivno demokratski korak unazad u pogledu slobode govora stupila je nedavno na snagu u RS-u, a utjecat će i na one u FBiH ukoliko je krivično djelo počinjeno ili se sumnja da je počinjeno na štetu stanovnika RS-a.

Postojala su brojna upozorenja stručne javnosti i međunarodne zajednice da ovakav zakon ne bi smio biti usvojen, ali je vlast u RS-u ipak odlučno krenula u ograničavanje ljudskih sloboda. Djelimični uspjeh je postignut u pogledu toga što su smanjenje kazne sa drakonskih od desetina hiljada KM na nekoliko hiljada KM, zavisno od težine djela. Međutim, samo postojanje ovakvog zakona nije prihvatljivo u demokratskom društvu pogotovo krhkom kao BiH gdje ne postoje snažno i nezavisno pravosuđe.

Plastično objašnjeno pred sudom se mogu naći svi stanovnici u BiH zbog toga šta su rekli o nekoj osobi, bez obzira na koji način i gdje je to izneseno. Krivici su podležni novinari, umjetnici, političari, ali i obični građani koji budu iznosili svoje stavove javno ili u kafani.