Stenogram razgovora
246

Milorad Dodik poručio Gabrielu Escobaru: Je*e mi se za sankcije

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) rekao je specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da mu se "je*e za američke sankcije".

"Želim da kažem da sam vidio jedno nekorektno postupanje Američke amabasade u Sarajevu, koja je dala saopćenje povodom mog razgovora s gospodinom Escobarom. Ja nisam bio spreman da izađem u javnost s detaljima tog razgovora, ali imajući u vidu da su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a vezano je za prijetnje nekim sankcijama", kazao je Dodik, a zatim pročitao i pokazao stenogram s jučerašnjeg sastanka.

Escobar: Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga.

Dodik: Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti.

Escobar: To nije prijetnja, ovo je činjenica.

Dodik: Šta god vi uradili, uredu, to je vaša stvar, ali da se vratimo malo na ovu priču o retorici. To slušam već 20 godina, ovdje pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo treba da pričaju ono što vama odogovara, a u suštini, sve ovo što danas govorite da je problem u BiH – to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše …".

Ovaj dio možete pogledati na snimku press konferencije od 34:50 minute:

Dodik je danas kazao i da će ovu riječ koristiti uvijek prema onima koji misle da mogu prijetiti sankcijama.

Kako je navedeno na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Escobar je jučer Dodiku prenio stav Sjedinjenih Američkih Država da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Navedeno je kako je Escobar ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.