O svemu pomalo
568

Milorad Dodik o nepostojanju budžeta: Ja u ponedjeljak neću dobiti platu

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za medije gdje se osvrnuo na političku situaciju u zemlji.

On je prvo skrenuo pažnju na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će biti "zaustavljeno funkcionisanje institucija", uključujući i problem plata državnih službenika.

"Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedjeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu", pita se Dodik.

On je istakao da i trenutno ne želi sarađivati sa Vijećem ministara s obzirom da je riječ o starom sazivu.

"Ja sam manje zainteresovan za funkcionisanje BiH od njih. Neću potvrditi odluke ovog Vijeća ministara BiH, neću se igrati sa srpskim nacionalnim interesima. Bošnjaci misle da mogu odlučivati šta su naši interesi. Oni moraju da shvate da je ono što se naziva srpskom političkom reprezentacijom nije isto što je bilo prije nekoliko godina", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je dodao kako "Bošnjaci predvođeni Bakirom Izetbegovićem" misle da prave priču da će novi Parlament BiH i Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu biti dobar spoj.

"Oni su krivi što će BiH imati potpuno blokirane institucije. (...) Oni rizikuju da BiH ne funkcioniše, a ja kažem da rizikuju da BiH ne postoji. Vi znate kako se mislilo da se Jugoslavija ne može raspasti, a vidite šta se desilo", rekao je Dodik.