{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad Dodik i SNSD kažnjeni s 12.000 KM zbog govora mržnje

Klix.ba
15.10.2018. u 15:12
28
77
Milorad Dodik i SNSD kažnjeni s 12.000 KM zbog govora mržnje
28
Milorad Dodik i SNSD kažnjeni s 12.000 KM zbog govora mržnje
Foto: H. M./Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom su novčano kažnjeni Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorad Dodik kao kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.
U toku je proces utvrđivanja rezultata Općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora s redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje.

Do donošenja Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

"Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom", saopćeno je iz CIK-a

Danas je Centralna izborna komisija BiH 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnesene od neovlaštene osobe. Na današnjoj sjednici CIK BiH je donio odluku kojom je novčano kažnjena jedna politička stranka i njen kandidat.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 4. oktobra 2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7. Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu je, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j Izbornog zakona BiH izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000,00 KM

Utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata za člana Predsjedništva BiH, 4. oktobra 2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7. Izbornog zakona BiH pa mu je u skladu sa članom 6.7 stav (1) tačka 1. i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 KM

Odluka o izricanju kazni nije pravosnažna. Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: