Od sutra na mjestu tužioca
0

Milorad Barašin nakon suspenzije ponovo u Tužilaštvu BiH

Klix.ba
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Milorad Barašin premješten je s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH nakon okončanja disciplinskog postupka.

“Postupak je okončan prihvatanjem Sporazuma o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, kojim je predloženo da se Miloradu Barašinu izreknu disciplinske mjere, premještanje sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH i smanjenje plate za deset podsto u periodu od tri mjeseca”, navedeno je u saopštenju.

Barašin je 1. jula 2011. godine suspendovan s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH odlukom disciplinske komisije nakon što je u medijima objavljen snimak tadašnjeg glavnog tužioca u društvu s osobama koje su navodno pod istragom zbog kriminala.

Kako su ranije kazali predstavnici VSTS-a, postoji sumnja da je takvim ponašanjem Barašin naštetio ugledu Tužilaštva BiH.

Barašin, prema odluci, posao tužioca može nastaviti da obavlja od sutra, 15. maja.

Nakon što je Barašin suspendovan, za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka postavljena je Jadranka Lokmić-Misirača.

U VSTS-u nije bilo moguće dobiti informaciju o raspisivanju konkursa za glavnog tužioca nakon što je disciplinski postupak protiv Barašina definitvno okončan, piše BIRN - Justice Reporta.