BiH
0

Milorad Barašin: Katalog ratnih zločina

Sarajevo-x.com/BIRN
Milorad Barašin, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH i tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, kaže da se pri procesuiranju predmeta ratnih zločina, “koji su izuzetno složeni”, suočavaju sa problemom nedostatka materijalnih dokaza, kojih “gotovo i nema”, pa se moraju oslanjati na “izjave svjedoka”.

Usprkos tome, tužioci i njihovo pomoćno osoblje, tvrdi on, ulažu “nadljudske napore” da se što veći broj počinitelja ratnih zločina privede pravdi.

Osim državne strategije na kojoj se radi, Barašin u toku razgovora za Justice Report otkriva da je u Državnom tužilaštvu u toku izrada “neke vrste kataloga ratnih zločina”, koji bi trebao sadržavati popis svih ratnih zločina počinjenih u BiH, sa imenima osumnjičenih i počinitelja, odnosno osoba koje su već osuđene, kao i brojem žrtava.

Pored toga, u Tužilaštvu BiH, kaže Barašin, očekuju imenovanje još dvojice tužilaca koji će pomoći da se poveća broj optužnica za ratne zločine u ovoj godini.

Barašin u intervjuu za Justice Report govori i o “sporosti” procesuiranja predmeta ratnih zločina, privođenju pravdi “manje poznatih” počinitelja, te o “miješanju” drugih institucija u rad tužilaca Tužilaštva BiH.

Intervju možete pročitati ovdje.