BiH
0

Milomir Vasić oslobođen optužbi za ratni zločin u Bratuncu

SRNA
Okružni sud Bijeljina
Okružni sud Bijeljina
Milomir Vasić oslobođen je pred Okružnim sudom u Bijeljini optužbe da je počinio ratni zločin na području Bratunca, javlja Birn.

Sudsko vijeće je oslobodilo Vasića optužbe da je u maju 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, naredio da Ahmet Huseinović bude izveden ispred sportske sale bratunačke Osnovne škole "Sveti Sava", a potom ga hicem iz pištolja ubio.

Vijeće je u obrazloženju navelo da je neupitno da je Huseinović ubijen, kao i činjenica da je bio zatočen, ali da dokazi koje je Tužilaštvo provelo tokom procesa nisu dovoljni da bi nesumnjivo bio određen identitet počinioca ovog ubistva.

Predsjednik Sudskog vijeća Mensur Đonlić osvrnuo se na iskaz i izričite tvrdnje svjedoka optužbe Seada Husića, navodeći da one nisu podržane materijalnim dokazima, ni iskazima drugih svjedoka, već su u nekoliko navrata opovrgnute.

Husić je u svom iskazu tvrdio da je Huseinović ubijen hicem u potiljak glave, iako se u nalazu sudskog vještaka kao uzrok smrti nesumnjivo navodi prostrelna rana desnog plućnog krila, dok se oštećenja lobanje uopšte ne spominju.

Tužilaštvo ima pravo žalbe na presudu.