Mora u pritvor
932

Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja, nedostupan organima gonjenja u BiH

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je odredio pritvor predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane, međutim sudska policija ga nije pronašla na adresi.
Kako nam je rečeno, naredba suda za lišavanje slobode je stigla oko 16:00 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći.

Savčić se također ne javlja ni na telefon, a njegov advokat Miodrag Stojanović je policiji već kazao da ne zna gdje mu se nalazi branjenik.

Inače, u državnom sudu se vodi postupak protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a Milomira Savčića zbog genocida u Srebrenici. Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Jučer je održano ročište radi kontrole ranije izrečenih mjera, između ostalog i zabrane komentarisanja i iznošenja detalja u njegovom slučaju. Tužilaštvo je zatražilo i dobilo pritvor, jer je Savčić četiri puta nakon što je Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona gostovao u medijima i govorio o genocidu u Srebrenici, što mu nije dozvoljeno.