Govorio o Inzkovoj odluci
293

Milomir Savčić došao u Sud BiH na ročište za određivanje pritvora zbog medijskih istupa

N. V.
Milomir Savčić ispred Suda BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Milomir Savčić ispred Suda BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Na Sud Bosne i Hercegovine danas je stigao predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, kojem se sudi zbog genocida u Srebrenici. Naime, zatražen je pritvor zbog toga što je prekršio mjeru zabrane medijskih istupa u vezi s njegovim predmetom, a koja mu je ranije izrečena.

Njegov advokat Miodrag Stojanović navodi da je Savčić prekršio tu mjeru u četiri medijska nastupa, nakon donošenja izmjena Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, međutim ističe da se Savčić na suđenju nije našao zbog te Inzkove odluke i negiranja genocida.

"Ročište nije po izmjenama Krivičnog zakona, radi se o mjerama i kontroli tih mjera, ali se ne može ni odvojiti jedno od drugog", rekao je Stojanović.

Savčić je za RTRS i druge medije govorio o tome da treba odbaciti Inzkovu odluku te da vojno rukovodstvo Republike Srpske ne može prihvatiti genocid i sebe osuditi. Time je ujedno i komentarisao svoj predmet, a Sud BiH će potvrditi da li ima dovoljno dokaza o kršenju mjera, zbog čega bi mu odredili pritvor.

Milomir Savčić sa advokatom Miodragom Stojanovićem (Foto: D. S./Klix.ba)
Milomir Savčić sa advokatom Miodragom Stojanovićem (Foto: D. S./Klix.ba)

U januaru 2020. godine je potvrđena optužnica za genocid protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomira Savčića, a u julu je počelo suđenje.

Prema optužnici, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.