Član GO PDP-a
4

Milko Grmuša: NSRS ne treba raspravljati o deklaraciji SDA

SRNA/FENA
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša smatra da Narodna skupština Republike Srpske ne bi trebalo da raspravlja o stranačkom dokumentu SDA.

Grmuša navodi da je SNSD najavom da će Narodna skupština raspravljati "o nerealnim političkim snovima Bakira Izetbegovića, koji se nikad neće realizovati, uputio najveći kompliment predsjedniku SDA i dao mu značaj kakav on nikad nije imao".

On ističe da je bazični politički stav PDP-a da BiH može funkcionisati isključivo kao visokodecentralizovana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Zbog toga kategorički odbacujemo svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz Federacije BiH kojom se dovodi u pitanje ustavno uređenje zemlje i borit ćemo se svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili njihovu realizaciju", navodi Grmuša.

Dodao je da je većina značajnih ili manje značajnih stranaka iz FBiH do sada donosila razne deklaracije koje su bile nauštrb Republike Srpske, uključujući i SNSD-ovog strateškog partnera HDZ BiH, koji se u svojoj programskoj deklaraciji založio za manji značaj entiteta i cijepanje Republike Srpske, pa se nije ni o tome raspravljalo u najvišem zakonodavnom tijelu.

"Osim toga, sav besmisao raspravljanja o bilo čijim stranačkim dokumentima u NSRS ilustruje i činjenica da sam SNSD nikad nije na svojim stranačkim organima stavio van snage dokumente koje je usvojio na svom stranačkom saboru, poput Deklaracije o regionalnoj saradnji i euroatlantskim integracijama iz 2003. godine, u kojoj se ova stranka snažno založila za pristupanje BiH NATO savezu. Isto opredjeljenje ka Nato integracijama SNSD je ponovio u sporazumu sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, također 2003. godine u dokumentu koji su nazvali "Povelja za budućnost“. Dodatno, SNSD je zajedno sa svojim današnjim partnerima, SDA i HDZ BiH, 2009. godine potpisao famozni Prudski sporazum kojim je bila predviđena teritorijalna i ustavna rekompozicija BiH, stvaranje četiri teritorijalne jedinice sa tri nivoa vlasti, a čime bi bio potpuno napušten dejtonski ustav i pozicija Republike Srpske", istakao je Grmuša.

On je rekao da PDP, iako je dokumentovao mnoge malverzacije i nepravilnosti tokom prošlogodišnjih izbora, ipak principijelno poziva SNSD, HDZ, i SDA da formiraju novu vlast na nivou BiH.