Gledajte na Klix.ba
54

Miljenko Hajdarović gost "Besjeda o obrazovanju": Zabranjeni udžbenici i biznis izdavanja nagrada

B. R.
U osmoj epizodi pete sezone podcasta "Besjede o obrazovanju" gost je profesor historije i sociologije iz Hrvatske Miljenko Hajdarović.

Hajdarović je od oktobra prošle godine bio dva puta u fokusu medija. Prvo je razotkrio nagradu za nastavnike Global Teacher Award (GTA) i podijelio nastavničku zajednicu - jedni su bili oduševljeni što nastavnik vrlo argumentovano i s dokazima ukazuje na sve propuste u okviru procesa prijave i dobijanja izvikane nagrade, a drugi su gnjevno prigovarali što se uopće bavi nastavničkim priznanjima.

Miljenko objašnjava kako je sam sebe prijavio, preporučio i potvrdio te na osnovu toga postao dobitnik priznanja sjajnog nastavnika ako sam sebi plati putovanje u Indiju.

Tek što se stišala medijska buka oko GTA, nova vijest - na samom kraju polugodišta ove školske godine ministarstvo briše s popisa odobrenih udžbenika Hajdarovićev udžbenik historije za 4. razred gimnazije.

U ovoj epizodi "Besjrda" Hajdarović podsjeća na sve segmente i zabrane udžbenika i popularne nastavničke nagrade. Osim toga, govori i o nastavi o holokaustu, nastavi o zločinima 90-ih na prostoru nekadašnje Jugoslavije te kakva bi nastava historije trebala biti, a nije.

Posebno važna i, vidjet ćete u emisiji, vrlo emotivna epizoda u profesionalnoj karijeri jeste cjelovita kurikularna reforma i protesti građana u Hrvatskoj kojima su zahtijevali kvalitetno obrazovanje.