Pozitivna strana
2k

Miljacka "progledala" dok su građani u izolaciji: Voda sve bistrija i bez smeća

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Prizori zagađene Miljacke kojom plutaju flaše, razni otpaci, opušci pa i nepoznate pjenušave materije, proteklih dana zamijenile su slike prilično čiste rijeke u srcu glavnog grada naše zemlje.

Prelazeći sarajevske mostove teško je ne zapaziti koliko se rijeka razbistrila. Čini se kako su stroge mjere prevencije, koje su zatvorile građane u njihove domove radi zaštite od koronavirusa, doprinijele i zaštiti prirode.

Manje neosviještenih prolaznika za Miljacku znači manje zagađenosti. Kako brojni aktivisti za zaštitu okoliša ističu u ovim danima, priroda je dobila priliku za novi život.

Tako je nedavno i hrvatski pjesnik i novinar Tomislav Čadež u svom osvrtu na pandemiju napisao: "Rijeke su se razbistrile, nebom više ne šaraju avioni, zrak se lakše udiše..."

Godinama se govori o zagađenju Miljacke, prije svega zbog dotrajalog kanalizacionog sistema, ali najviše zbog ljudi koji ne mare za prirodne ljepote. Nadajmo se da će bistra voda teći kroz Sarajevo i kada građani izađu na ulice nakon pandemije.