{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miljacka poplavjela zbog guste boje organskog porijekla

17.5.2012. u 13:29
26
31
Miljacka poplavjela zbog guste boje organskog porijekla
26
Miljacka poplavjela zbog guste boje organskog porijekla
Foto: Klix.ba
Nakon što se u rijeci Miljacki prošle sedmice pojavila plava gusta boja, i čemu je naš portal pisao, slučaj je prijavljen Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je prijavila slučaj Inspektoratu poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije. Nakon analize uzoraka, utvrđeno je da se radi o boji organskog porijekla i mutnoće.
Mikrobiološkom i fizičko-hemijskom analizom jednokratnog uzorka vode, uzetog iz rijeke Miljacke, iz kolektora otpadnih voda na desnoj obali, ispod mosta Ćumurija, utvrđena je visoka vrijednost boje organskog porijekla i mutnoće, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako se navodi u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, čiji su uposlenici na inicijativu kantonalnog vodnog inspektora izvršili uzorkovanje u srijedu 9. maja, lokalitet "udarnog zagađenja“ vodotoka zbog vremenske distance, od momenta zagađenja do uzorkovanja, nije bilo moguće odrediti.

Analiza uzoraka vode urađena je na osnovu prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo o pojavi plave boje u koritu rijeke Miljacke, kod zgrade Papagajka. O ovom slučaju odmah je upoznat i kantonalni vodni inspektor, koji je po hitnom postupku izvršio inspekcijski nadzor. Nakon toga je i usmenim putem obavijestio predstavnike Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od kojih je zahtijevao uzimanje uzoraka na kanalizacionom ispustu, što je i učinjeno istog dana oko 16 sati

Prema zaključku Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ovakvi slučajevi, nažalost, nisu rijetki, a da bi se postigla strožija kontrola ispusta otpadnih tvari, potrebno je donijeti propise za vododtoke druge kategorije na kantonalnom nivou, koji se odnose na postupke i mjere u slučaju akcidentnih zagađenja u vodama i obalnom vodnom zemljištu.

Prema procjenama Federalnog meteorološkog zavoda BiH iz 1990. godine, Miljacka je prema fizičko-hemijskoj i mikrobiološkoj kvaliteti pripadala veoma zagađenim vodotocima, a prema poslijeratnim istraživanjima takvo stanje se nije bitnije promijenilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: