Zbog zločina u Srebrenici
0

Milivoje Ćirković osuđen na pet godina zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Milivoja Ćirkovića na pet godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Srebrenici.

Ćirković je oglašen krivim što je kao pripadnik Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) 14. jula 1995. godine ispred Zemljoradničke zadruge Kravica po naređenju svog starješine ubio zarobljenog Bošnjaka.

"Želim da kažem da mi je žao zbog svega što sam uradio tog dana. Osjećam se krivim. Žao mi je i želim se izviniti porodici čijeg sam člana ubio, mada ne znam ko je ", kazao je Ćirković obraćajući se Sudu BiH.

Ćirković je postigao sporazum o priznanju krivice s državnim tužilaštvom, a Sud BiH ga je prihvatio.

"Na osnovu dokaza, među kojima je i priznanje optuženog Ćirkovića, Sud je utvrdio da je optuženi učinio radnje koje su navedene u optužnici Tužilaštva BiH", kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Božić tokom izricanja presude.

Državni sud je optuženom odmah odredio pritvor koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne.

Presudom je Ćirković oslobođen plaćanja troškova postupka, a oštećeni s imovinskopravnim zahtjevima su upućeni na parnicu.

Prilikom odmjeravanja kazne Sud BiH je uzeo u obzir to da optuženi nije dobrovoljno bio na mjestu izvršenja djela, da je izrazio kajanje prema žrtvama i da se radi o mladoj osobi.

"Ovdje se radi i o teškom krivičnom djelu, ali i činjenici da je optuženi pristao da doprinese otkrivanju istine te ekspeditivnijem vođenju postupaka za najteže zločine - kazao je sudija Božić", javio je BIRN.