Naša stranka
0

Militantni nacionalizam

Sarajevo-x.com
Naša stranka poziva birače da namjesto vladajućih kriminogenih, nacionalističkih politika rata izaberu politike mira, prosperiteta i budućnosti. Promijenimo vlast, da bi smo promijenili našu zemlju, poručuju iz Naše stranke.

U saopštenju ove stranke se kaže:

"Predizborna kampanja za oktobarske lokalne izbore otpočela je kao i sve dosadašnje predizborne kampanje od uvođenja demokratije na ovamo na najružniji i najprljaviji način – razbuktavanjem militantnog tipa nacionalizma. Militantna nacionalistička politika vlada Bosnom i Hercegovinom tako što je neprestano dovodi u stanje straha od mogućeg rata, pri čemu na jednoj strani razvija separatističke, a na drugoj unitarne težnje. Te politike nedovršenog i nedovršivog, te stalno za sutra odgađanog rata odvele su građanke i građane naše zemlje u krajnji oblik siromaštva, uništile pljačkaškom privatizacijom privredu, našoj djeci oduzele budućnost, a Bosnu i Hercegovinu učinile najnepoželjnijim mjestom za život u Evropi.

Jeftini kafanski trik, kakvo je bacanje zastavice naše zemlje sa stola, postao je povodom za razbuktavanje jezika mržnje na političkoj sceni. Potom se takvom kafanskom triku pridodalo otvoreno antiustavno djelovanje Dodikove vlade odlukom da se razmatra inicijativa za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske što ju je pokrenuo izvjesni Dane Čanković i njegov pokret Izbor je naš. Treniranje mržnje na političkoj sceni radi osvajanja vlasti na predstojećim lokalnim izborima nastavilo se kukumavčenjem iz Sarajeva, a krajnji cilj takvih mizernih političkih poteza nije ništa drugo do pokušaj da se ubijedi biračko tijelo kako je militantni nacionalizam jedini mogući oblik politike u BiH.

Od rata do danas militantne nacionalističke politike zakočile su svaki razvoj i napredak zemlje. Zbog njih Bosna i Hercegovina odiše duhom srednjovjekovnog mraka. Zbog njih se djeca ubijaju po ulicama naših gradova. Zbog njih više od šezdeset procenata mladih želi zauvijek napustiti zemlju. Zbog njih je sve manje Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, a sve više ih odlazi u Hrvatsku, Srbiju ili neku drugu državu. Zbog njih, dakle, sve tri tzv. konstitutivne etnije u BiH trpe pravu demografsku katastrofu. Zbog njih je ova zemlja zaglavljena u mrak prošlosti. Zbog njih ova zemlja nema nikakvu budućnost.

Militantni nacionalizam ne može razviti nikakvu emancipatorsku, civiliziranu, proevropski postavljenu nacionalnu politiku i definirati stvarni nacionalni interes Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zaglavljeni u politički jezik mržnje i prostakluka, militantni nacionalisti dobro znaju da su njihovi mračni i kravi snovi neostvarivi. Da bi se održali na vlasti, nesposobni, nestručni i nemoralni, pljačkaški nacionalisti opet razbuktavaju međunacionalnu mržnju.

Uvjereni smo da građanke i građani naše zemlje dobro prepoznaju njihove prevarantske trikove i da će ih zbog toga žestoko kazniti na predstojećim izborima. Naša stranka poziva birače da namjesto vladajućih kriminogenih, nacionalističkih politika rata izaberu politike mira, prosperiteta i budućnosti. Promijenimo vlast, da bi smo promijenili našu zemlju."