BiH
0

Milišić: BiH na strateškom raskršću

FENA
Politički direktori Vijeća za implementaciju mira (PIC) održat će danas i sutra sastanak u Briselu pod predsjedavanjem visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga, a među učesnicima iz BiH, pod vodstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, neće biti samo vladini zvaničnici, nego i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je danas za Fenu izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, ovo je posljednji sastanak političkih direktora Vijeća za implementaciju mira pred njihov sastanak u februaru, na kojem će PIC razmotriti svoju odluku o zatvaranju OHR-a u junu naredne godine.

  • Predstavnici svake stranke bit će pozvani da izlože kratku prezentaciju Vijeću za implementaciju mira. Ovo odstupanje od normalnog formata ovih sastanaka odražava stratešku raskrsnicu koju je BiH dostigla na svom putu prema euroatlantskim integracijama, kazao je Milišić.

Više od dva mjeseca nakon općih izbora, a manje od tri mjeseca prije nego što će PIC razmotriti svoju odluku o zatvaranju OHR-a, državna i federalna vlada još nisu formirane, a zaustavljene su ključne reforme koje moraju biti usvojene prije nego što se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživaju sa Evropskom unijom (SAA).

  • Blokada reformskog procesa je neodrživa. Ona šteti izgledima za stabilnost i prosperitet u bliskoj budućnosti te se mora riješiti u narednim danima, a ne mjesecima. Sastanak sa PIC-om daje partijskim liderima priliku da naprave progres u formiranju koalicija i reformama iz šireg reformskog dnevnog reda vezanog za SAA, poručio je Milišić.

Naglasio je da će politički direktori jasno istaknuti predstavnicima stranaka da međunarodno okruženje u kojem djeluje BiH nije statično, odnosno uvjeti će postajati sve teži što duže BiH bude odugovlačila sa ključnim reformama.

Među pitanjima o kojima će se raspravljati danas i sutra je i hitna potreba da se uspostavi Fiskalno vijeće BiH, potreba da se budžetska struktura na svakom nivopu vlasti uskladi sa finansijskim izvorima, te potreba da se završi policijska reforma i reaktivira proces ustavnih reformi koji je došao tako blizu uspjeha u proljeće ove godine.