{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milioni vjernika i ove godine obavit će hadž u Meki

23.9.2015. u 19:40
240
Milioni vjernika i ove godine obavit će hadž u Meki
240
Nekoliko miliona vjernika iz cijelog svijeta i ove godine obavit će petu islamsku dužnost - hadž.
Hadž je po šerijatskim propisima jedan od pet temeljnih islamskih dužnosti. Svaki musliman koji je punoljetan, pametan, imućan i zdrav dužan je da jednom u životu hodočasti Ka'bu u Meki, boravi na Arefatu, obiđe Safu i Mervu i obavi druge dužnosti koje su vezane za ovaj ibadet.

Muslimani se danas okupljaju na brdu Arefatu radi molitve u sklopu hadža, a na kojem se vjeruje da je poslanik Muhamed a.s. imao posljednju besjedu tokom hadžiluka i tada pozvao sve muslimane na jednakost i ujedinjenje.

Hadžije s Balkana, ali i iz cijelog svijeta ranije su stigle u Saudijsku Arabiju, a prema podacima saudijskih ureda u prosjeku dnevno je stizalo oko 13.000 budućih hadžija.

Zbog sukoba na području Srednjeg i Bliskog Istoka hadžije ove godine u Saudijsku Arabiju stižu isključivo avionima, za razliku od prethodnih godina kada su mogli putovati i autobusima.

Brojni vjernici su u Velikoj džamiji u Meki, najvećoj džamiji na svijetu, pripremali se za hadž, a koji je počeo 22. septembra.

Mnogi od njih godinama su čekali šansu da dođu u Meku, štedeći novac ili čekajući red na listi vjernika iz svih dijelova svijeta s obzirom da iz svake zemlje samo određeni broj ljudi može doći na hadž.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: