BiH
240

Milioni vjernika i ove godine obavit će hadž u Meki

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nekoliko miliona vjernika iz cijelog svijeta i ove godine obavit će petu islamsku dužnost - hadž.

Hadž je po šerijatskim propisima jedan od pet temeljnih islamskih dužnosti. Svaki musliman koji je punoljetan, pametan, imućan i zdrav dužan je da jednom u životu hodočasti Ka'bu u Meki, boravi na Arefatu, obiđe Safu i Mervu i obavi druge dužnosti koje su vezane za ovaj ibadet.

Muslimani se danas okupljaju na brdu Arefatu radi molitve u sklopu hadža, a na kojem se vjeruje da je poslanik Muhamed a.s. imao posljednju besjedu tokom hadžiluka i tada pozvao sve muslimane na jednakost i ujedinjenje.

Hadžije s Balkana, ali i iz cijelog svijeta ranije su stigle u Saudijsku Arabiju, a prema podacima saudijskih ureda u prosjeku dnevno je stizalo oko 13.000 budućih hadžija.

Zbog sukoba na području Srednjeg i Bliskog Istoka hadžije ove godine u Saudijsku Arabiju stižu isključivo avionima, za razliku od prethodnih godina kada su mogli putovati i autobusima.

Brojni vjernici su u Velikoj džamiji u Meki, najvećoj džamiji na svijetu, pripremali se za hadž, a koji je počeo 22. septembra.

Mnogi od njih godinama su čekali šansu da dođu u Meku, štedeći novac ili čekajući red na listi vjernika iz svih dijelova svijeta s obzirom da iz svake zemlje samo određeni broj ljudi može doći na hadž.