BiH
0

Milion povratnika u BiH do danas

VOA/Sarajevo-X
UN Agencija za izbjeglice objavila je jučer da se milion izbjeglica i raseljenih osoba vratilo svojim domovima u BiH do danas, opisujući to kao značajnu prekretnicu u dugom procesu obnavljanja nacije pogođenje ratom od 1992 – 1995. godine.

Prema UNHCR-ovim posljednjim mjesečnim statistikama 1,000,473 osobe su se vratile u svoje domove od ukupnog broja od preko dva miliona osoba koje su na silu bile raseljene tokom rata.

Od pomenutog broja, njih 440,147 su bile izbjeglice koje su napustilie Bosnu i Hercegovinu, a 560,326 je bilo prisilno raseljeno unutar zemlje.

Od ukupnog broj onih koji su se vratili, blizu tri četvrtine se vratilo na prostor Federacije BiH, a jedna četvrtina u Republiku Srpsku. U Distrikt Brčko, vratilo se oko 20,000 osoba.

Iako je ukupna stopa povratka opala u zadnje dvije godine, UNHCR-ov predstavnik u Sarajevu, gosp. Udo Janz je rekao da je on ipak ohrabren visokom stopom povratka ljudi koji se vračaju u područja gdje su u manjini- uključujući mnoga mjesta koja su bila u najvećoj mjeri pogodjena konfliktom kao i masivnim ubistvima i zločinima.