BiH
0

Milion dolara za projekat “Škole i zajednice po mjeri djeteta”

Sarajevo-x.com
UNICEF i Dubai Cares prezentirali su danas novi projekat pod nazivom “Škole i zajednice po mjeri djeteta”. Kroz kampanju Dubai Cares-a, obezbijeđeno je milion dolara za ovaj projekat, kojim se planira obuhvatiti oko 30.000 djece i porodica, na pet različitih lokacija širom BiH.

Opštine Foča, Goražde, Drvar, Kiseljak i Istočna Ilidža, izabrane su na osnovu procjene situacije u školama i zajednicama, a u konsultaciji sa nadležnim ministarstvima, sa kojima UNICEF sarađuje već godinama.

“Opći cilj ovog projekta je podržati obrazovanje, te smanjiti društveni rizik, naročito za marginaliziranu djecu, a s druge strane promovisati društvenu jednakost i poštivanje kulturalnih razlika među mladima. Započinjemo na ovih pet lokacija, kako bi postigli maksimalnu sektorsku saradnju na nivou škola i opština. Ovakav pristup se oslanja na prethodna iskustva i projekte UNICEF-a i jako smo zahvalni Šeiku Mohammed bin Rashid al Maktoum-u i našim partnerima u Dubaiju, što su omogućili njegov nastavak,” rekla je June Kunugi, predstavnica UNICEF-a.

Rezultati projekta će podrazumijevati: poboljšanje kvaliteta nastavne prakse, kreiranje okruženja po mjeri djece, bolju sigurnost u školama, uspostavljanje partnerstva sa djecom, roditeljima i etnički mješovitim zajednicama, podučavanje djece toleranciji i poštivanju različitosti, bolju saradnju škola i zajednica, tehničku podršku donosiocima odluka o obrazovnim politikama kao i raspoređivanje finasijskih sredstava prema modelu inkluzivnog, djeci prilagođenog školstva.