NSRS
3

Milimir Govedarica novi pravobranilac RS-a, izabrana nova Republička izborna komisija

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Glasovima poslanika Narodne skupštine RS za pravobranioca RS-a imenovan je Milimir Govedarica, dok će dužnost zamjenika pravobranioca RS-a u sjedištu zamjenika u Banjoj Luci u naredne četiri godine obavljati Borislav Jeličić.

Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas po hitnom postupku Zakon o interventnim nabavkama, a nakon što je u "Robnim rezervama RS-a" otvoren stečajni postupak.

Zakonom o interventnim nabavkama se uređuje način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu RS-a.

Trećeg dana zasjedanja parlamentarci su glasali i o drugim apsolviranim tačkama te, između ostalog, podržali i Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Ovaj zakon predložio je entitetski predsjednik Milorad Dodik, a ukoliko se usvoji u sadašnjoj formi, bit će formiran fond u koji će se solidarno prikupljati novac i od zaposlenih u RS-u za liječenje djece u inostarnstvu, kada to nije moguće u domaćim zdravstvenim ustanovama.

Usvojen je i Nacrt zakona o pravobranilaštvu, Strategija razvoja lokalne samouprave i kulture u RS-u za period 2017 – 2021. te izvješaj o stanju u bankarskom sektoru i informacija o stanju duga na kraju prošle godine.

Narodna skupština je, na prijedlog predsjednika RS-a, izabrala Milenka Krajišnika za predsjednika Fiskalnog vijeća RS-a i Branka Krsmanovića i Sašu Stevanovića za članove tog nezavnisnog tijela.

Za članove Republičke izborne komisije izabrani su Oliver Blagojević, Slađana Škrbić, Željka Kosjerina, Slobodan Sofić, Slavko Zovkić, Bekir Omerović i Aleksandar Radeta.

Glasanjem o razmatranim tačkama je okončano trodnevno zasjedanje, a zbog ljetne pauze parlament neće zasjedati do septembra.