Obraćanje u 12 sati
82

Milićević: Sve što je hitno FBiH će nabaviti; Mandić: Imamo dovoljno testova, stiže još

D. Be.
Jelka Milićević i Vjekoslav Mandić
Jelka Milićević i Vjekoslav Mandić
Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je u današnjem obraćanju javnosti rekla da se Vladi FBiH javljaju mnogi i nude pomoć u smislu donacija i nabavke potrebne opreme. Kao ministrica finansija u Vladi FBiH je kazala da se Vlada opredijelila da to bude kontrolisano distribuiranje opreme na području cijele Federacije BiH.

"Zavod za javno zdravstvo ima logistiku i stručni kadar da sagleda koja je oprema potrebna zdravstvenim ustanovama, inspekcijskim organima i šta je potrebno za nabavku. Nakon kreiranja te liste odgovorit će na upite, a odluke će donositi Federalni štab civilne zaštite, a potvrđivati Vlada FBiH", rekla je.

Milićević je istakla da na posebnom podračunu FBiH postoje sredstva koja su prikupljana i nijedna marka nije nenamjenski potrošena.

"Sve što je hitno, to će se i nabaviti", dodala je.

Kazala je da Federalni štab CZ priprema sastanak i pravi stalnu analizu o situaciji i svim problemima.

"Razmatra se mogućnost otvaranja posebnih računa za namjensko prikupljanje sredstava, koji će služiti kao osnova za formiranje interventnih fondova koji će u skladu sa zakonima napraviti brzu prohodnost", rekla je.

Ona je istakla da novac za interventne aktivnosti postoji u Federaciji BiH.

"Zaključak Vlade FBiH je da Ministarstvo zdravstva i Krizni štab ministarstva zdravstva imaju teške i odgovorne zadatke i da će biti eksponirani javnosti", dodala je.

Ona je na novinarsko pitanje da li se razmatra zabrana kretanja 24 sata, odnosno stavljanje kantona i gradova u karantine, kazala da se to može razmatrati nakon dubokih analiza Kriznog štaba CZ-a, kantona, gradova i preporuka.

"Pratimo sve što se poduzima. Negdje ima problema. Sve naredbe su dovoljno jasne i dovoljne da se ne radi brzi prenos ove zarazne bolesti", dodala je.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić se zahvalio svima koji poštuju preporuke i ostaju kod kuće.

"Apelujem, pisali smo preporuke i naredbe da se pridržavamo mjera samoizolacije i govorili smo o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera. Želio bih pohvaliti sve one koji ih se pridržavaju i ostaju kod kuće te pomažu da zajedno pobijedimo ovu infekciju", poručio je.

Na pitanje kako će biti raspoređeni testovi koji dolaze, on je kazao da je jučer stiglo 1.500 testova u FBiH, a da će i danas stići isto toliko.

"Do idućeg četvrtka će stići 20.000 testova. Imamo dovoljan broj testova i ponavljam da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Testove moramo dati ljudima koji su stručni, da ljekari odlučuju koga testirati i kako. Testovi će biti ravnomjerno raspoređeni i o tome brine Krizni štab", poručio je Mandić.

On je kazao da je do danas u FBiH testirano ukupno 400 osoba, a od toga je 45 bilo pozitivno na koronavirus.

Mandić je istakao da je u Mostaru testirano 16 osoba, a da je 5 bilo pozitivno (4 Konjic i 1 Široki Brijeg), u Sarajevu je testirano 19 uz 1 pozitivan nalaz (kontakt s osobom koja se vratila iz Njemačke), dok je u Tuzli svih 8 testova bilo negativno.