Odbijen prijedlog
125

Milićević: Proglašenje stanja prirodne nesreće ugrozilo bi socijalni status građana

Dž. L.
Jelka Miličević (Foto: T. S./Klix.ba)
Jelka Miličević (Foto: T. S./Klix.ba)
Proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH ugrozilo bi socijalni i društveni status građana, istakla je danas predstavnica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, inače federalna ministrica finansija.

Nakon što je Federalni štab civilne zaštite odbacio prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH, Milićević se obratila medijima s pojašnjenjem.

"Svjesni smo da su brojke zabrinjavajuće. Svjesni smo pojačanih napora u Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, ali i situacije u okruženju. Pomno smo razmotrili zahtjev Kriznog štaba Federacije BiH i vratili smo se u ono vrijeme kada smo imali stanje prirodne nesreće u FBiH, u trećem mjesecu ove godine, a koje je pripremilo građane da prikupe informacije i nauče se štititi od virusa. Krizni štab FBiH je izričit u tome da se proglasi stanje prirodne nesreće, ali poslali smo im poruku da nisu sami. Naprosto, u ovom trenutku to je nešto što bi ugrozilo socijalni status stanovnika FBiH, odnosno BiH", kazala je Milićević.

Ona se osvrnula i na dešavanja u evropskim zemljama, a koja su uslijedila nakon uvođenja represivnih mjera. Kako je istakla, bilo kakva protestna okupljanja nezadovoljnih građana bi samo ubrzala širenje koronavirusa.

"Mi smo sve vrijeme tokom ljeta tražili od zdravstvenih institucija da sagledaju sve svoje kapacitete. Iz budžeta smo im pružili podršku i govorimo o brojki od 300 miliona KM u 2020. godini. U FBiH su svi prihodi od poreza pali za 15 posto i rekla bih da je Vlada FBiH odgovorila svom zadatku", dodala je Miličević istakavši da je ova pandemija prije svega zdravstvena, pa onda ekonomska i socijalna kriza.