Pritisak na vlast
63

Miličević: Narodna skupština RS-a treba da se izjasni prije usvajanja zakona o Sudu BiH

SRNA/Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Milan Miličević smatra da Narodna skupština Republike Srpske treba da se izjasni prije usvajanja zakona o Sudu BiH kojim je predviđeno formiranje apelacionog odjeljenja.

"Bilo kakva pravosudna instanca na nivou BiH može se formirati samo ako Narodna skupština Republike Srpske prethodno da saglasnost, jer je, po Ustavu Republike Srpske, pravosuđe njena izvorna nadležnost", rekao je Milićević.

On smatra da je rasprava o tome da li će apelaciono odjeljenje biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci "skretanje pažnje sa suštine".

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudovima BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, dodajući da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebala da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Prethodno je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto najavila da će na narednoj sjednici (utorak) na dnevnom redu biti i ovaj zakon koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora s EU.