BiH
2

Milićević: Komisija razmatra budući status Fonda za pomoć nastradalim područjima

FENA
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U poslovanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH problem je nastao u funkcioniranju, jer je ostao bez svojih sredstava odnosno prihoda budući da je osnovan posebnim zakonom i temporalnog je karaktera.

To je danas izjavila federalna ministrica finansija Jelka Milićević, koja je prisustvovala sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj nije usvojen prošlogodišnji finansijski izvještaj Fonda.

"Jedna od ideja je bila da se Fond na drugačijoj osnovi postavi ili se treba nekome pripojiti poput civilne zaštite. Zato je formirana Komisija koja sve to razmatra, pa ćemo vidjeti kako će to ići", kazala je Milićević.

Potcrtala je činjenicu da Fond sigurno ima svoj smisao, ali da mu izvori finansiranja nisu osigurani.

"Namjenska sredstva koja imaju za spašavanje su namjenski prihod, koji dijele kantoni i Federacija odnosno Federalna uprava civilne zaštite", dodala je Milićević.

Direktor Fonda Jasmin Jaganjac, nakon prezentiranja statističkih podataka, rekao je novinarima da je s načelnicima poplavljenih općina premijeru Federacije Fadilu Novaliću sugerisao da Fond mora ostati i da se ne može spajati ni s jednom institucijom.

Prilikom razmatranja Izvještaja delegati su iznijeli razna mišljenja o djelovanju Fonda, te konstatirali da nažalost štete od poplava nisu sanirane odnosno da sve kuće nisu popravljene.

Osim ovog Izvještaja na današnjoj sjednici Doma naroda koja je završena, delegati nisu prihvatili ni Analitički izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu, dok je bez rasprave odobren Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekući rezervi budžeta Vlade, premijera i dopremijera za 2015. godinu.