Nova ambasadorica
343

Milica Ristović Krstić: Grčka je u usponu, nova vlada je formirana već dan poslije izbora

R. D.
Bosna i Hercegovine u Grčkoj ima novu ambasadoricu, a to je mlada Milica Ristović Krstić. Između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, ali je mnogo prostora za napredak.

Već nekoliko mjeseci ste ambasadorica BiH u Grčkoj. Kako ocjenjujete odnose ove dvije zemlje?

Bosna i Hercegovina i Republika Grčka imaju dobre i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. Postoji visok nivo razumijevanja i isti stav po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, naročito kada je riječ o očuvanju stabilnosti u regionu. Vrlo je važno naglasiti da je među članicama Evropske unije, Grčka jedna od najagilnijih zagovornika što bržem pristupanju Evropskoj uniji, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i svih zemalja Zapadnog Balkana. Podrška evropskom putu BiH je snažna i kontinuirana.

Koji su prioriteti u planovima koje imate?

Politički odnosi dvije zemlje su na izuzetnom nivou. Sa druge strane, ekonomski odnosi daju prostora za napredak. Bosna i Hercegovina nije na zavidnom mjestu po obimu spoljno-trgovinske razmjene sa Republikom Grčkom. Geografska blizina daje povoljne uslove za rast u smislu robne razmjene i tu svakako vidim prostor za napredak. Ono što je moj prioritet u nastavku mandata je raditi na povezivanju privrednika dviju zemalja radi uspostavljanja bliže i intenzivnije poslovne saradnje, te promovisati proizvode Bosne i Hercegovine na grčkom tržištu.

Na kojim poljima je najbrže moguće saradnju dvije zemlje unaprijediti?

S obzirom na veoma sličnu kulturu, istoriju, pa i religiju sa dijelom građana, Bosna i Hercegovina i Republika Grčka imaju dobru osnovu za unapređenje kulturne saradnje prije svega. Ono što je organizaciono najbrže i najlakše jeste raditi na predstavljanju i promociji kulturnog stvaralaštva i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Grčka je kolijevka kulture i vrlo otvorena za kulturne događaje svih zemalja. Atina je grad u kome se kulturni događaji održavaju svakodnevno i u velikom broju, a mislim da Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi grčkoj publici. Nažalost, najveća prepreka jesu svakako finansije. Ambasade BiH u svijetu nemaju budžetom predviđena sredstva za ovu vrstu promocije zemlje, tako da se uglavnom sve svodi na angažman ambasadora da samoinicijativno organizuje, bez budžeta, ovakve događaje.

Ono što svakako može da se unaprijedi jeste povećan broj grčkih turista koji posjećuju našu zemlju. Moram da kažem da je veliki broj grčkih turista zainteresovan za turističku posjetu Bosni i Hercegovini. Ambasada BiH je na raspolaganju da im pruži sve detalje o dokumentima koji su im potrebni prilikom prelaska granice, kao i druge relevantne informacije u cilju posjete BiH. Svakako je boljoj povezanosti dviju zemalja doprinijelo uvođenje direktne, sezonske aviolinije na relaciji Atina-Sarajevo, kao i čarter leta na relaciji Atina-Banja Luka. Bilo bi izuzetno korisno ukoliko bi se produžio period saobraćanja aviolinije Atina-Sarajevo, međutim, to je nešto na šta ne možemo uticati. Jedini faktor je zainteresovanost kako BiH, tako i grčkih građana za korištenje uspostavljene aviolinije.

Da li postoje otvorena pitanja između Grčke i BiH te da li je rješenje grčko-makedonskog spora utjecalo na odnose naše zemlje i Grčke?

Otvorenih pitanja između Grčke i BiH nema, rješenje pitanja između Grčke i Sjeverne Makedonije nije direktno utjecalo na odnose naše zemlje i Grčke, ali je svakako uticalo na relaksaciju sveukupnih odnosa na Balkanu. Prevazilaženje prepreka i zeleno svjetlo za dobijanje datuma otvaranja pregovora između Evropske unije i Sjeverne Makedonije može biti podstrek i za političare u BiH kako bi uvidjeli da nema nerješivih problema i da se jedino dijalogom i međusobnim uvažavanjem možemo približiti evropskoj zajednici.

U Grčkoj su okončani izbori i pobjedu je odnijela stranka desnog centra. Koliko novi premijer može promijeniti stanje u Grčkoj, a posebno odnose s okruženjem?

Zanimljiva činjenica kada su izbori u Grčkoj u pitanju jeste da je nova vlada formirana dan nakon održavanja izbora, a novi parlament je položio zakletvu tačno deset dana nakon održavanja izbora. To je izuzetno brz proces uspostavljanja izvršne i zakonodavne vlasti, koji jednim dijelom ima veze sa grčkim zakonodavstvom, a drugim dijelom su rezultati izbora omogućili sadašnjem premijeru Kirijakosu Micotakisu da, obzirom da njegova stranka ima većinu u Parlamentu (158 od 300 poslanika), krene vrlo brzo u realizaciju predizbornih obećanja. Premijer Micotakis najavljuje rast grčke privrede i razvoj zemlje, te uvjerava javnost da će uz određene mjere poboljšati ekonomsku stabilnost zemlje. Najavljuje da će Vlada i Parlament raditi cijelo ljeto, bez pauze jer kako kaže, nema vremena za gubljenje. Što se tiče spoljne politike Republike Grčke, te odnosa sa okruženjem, mislim da Grčka ima vrlo stabilnu poziciju, te da promjena vlasti neće uticati mnogo na odnose sa susjednim zemljama i regionom. Grčka, politički i ekonomski, ima ulogu lidera među zemljama Jugoistočne Evrope i kao takva ima značajan uticaj u ovom dijelu, ali Grčka spoljna politika nije nešto što se mijenja "od danas do sutra", ima stabilan i konzistentan kurs, koji će nastaviti slijediti.

Grčka je zadnjih godina prolazila kroz težak period ekonomske krize, kakvo je trenutno stanje?

Zemlja bilježi napredak i to se osjeti u svim sferama društva. Premijer je najavio nove mjere kako bi se vratio spoljni dug, smanjila nezaposlenost i povećale investicije. Aktuelna vlast nije zadovoljna učinkom prethodne, tako da najavljuju da će mnogo više doprinijeti boljem standardu života građana.

Koliko naših građana živi u Grčkoj i koji su njihovi osnovni zahtjevi od insititucija BiH?

Naše procjene su da građana BiH ima više od 500. Ambasada nema tačnu evidenciju, nažalost. Osnovni razlog zbog kojeg Ambasada nema evidenciju jeste činjenica da nemamo biometrijsku opremu za izdavanje putnih isprava. To praktično znači da BiH državljanin koji živi u Grčkoj mora da se izlaže troškovima putovanja u BiH da preda dokumente za novi pasoš i da čeka da isti bude izrađen, a to je nešto što bi moglo i trebalo da se radi u ambasadi. Ambasade koje imaju biometrijsku opremu za izdavanje putnih isprava imaju ne samo tačan broj državljana Bosne i Hercegovine, nego mnogo lakše mogu da održavaju kontakt sa njima. Ono što je moj prethodnik započeo, a što ja svakako namjeravam da nastavim jeste okupljanje svih državljana BiH jednom godišnje na prijemu u ambasadi. To je jako dobra praksa zbog povezivanja i umrežavanja ljudi. Postoji jedan dio BiH zajednice u Atini koji je izuzetno dobro uvezan, društveno su aktivni i oni su ambasadi na usluzi tokom realizacije raznih aktivnosti.

Značajan broj građana naše zemlje ljetuje u Grčkoj ili posjećuje iz drugih razloga. Da li ambasada ima nekih problema u svom radu te šta su obično zahtjevi naših građana?

Ambasada BiH u Grčkoj je na raspolaganju svim građanima BiH u svakom trenutku da im pruži svu neophodnu pomoć i podršku u slučaju boravka u ovoj zemlji. Najčešći slučajevi interakcije građana i ambasade su izdavanje putnog lista u slučaju gubljenja dokumenata ili sprovodnice u slučaju smrti, i slično. Naši građani uglavnom ljetuju na sjeveru Grčke. Uspostavljene avio linije će vjerovatno privući turiste iz naše zemlje i na jug i mislim da je to jako dobro, jer Grčka je zemlja izuzetnih prirodnih ljepota i itekako ima šta da ponudi po pristupačnim cijenama našim turistima.