Potvrđeno za MVP
120

Milica Marković zbog moguće korupcije predmet istrage komisije Vijeća Evrope

FENA
Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prikupilo je informacije od Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope gdje je navedeno da je formirana komisija koja će vršiti istražne radnje protiv tri člana Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz BiH među kojima je i poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković.

Ovo su potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova u saopćenju koje su javnosti proslijedili nakon napada poslanice Marković na šefa bh. diplomatije Igora Crnatka prethodnih dana, a posebno zbog, kako su naveli, netačne tvrdnje Marković da ona nije predmet nikakve istrage u Vijeću Evrope.

U informaciji dostavljenoj Ministarstvu navodi se da je povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) za istraživanje tvrdnji o korupciji troje članova PSVE, od kojih je jedna i Marković, formirana komisija.

Ta komisija, obrazlaže se nadalje, dobila je mandat da, između ostaloga, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije vezane za moguća koruptivna djelovanja ova tri poslanika, kao i bilo kojih drugih poslanika za koje bi se u međuvremenu pojavila sumnja.

"Specijalno istražno tijelo formirano je odlukom Komiteta ministara Vijeća Evrope u junu 2017. godine, a čine ga tri nezavisna eksperta. Ovo tijelo se prvi put sastalo u julu 2017. godine, a u septembru su održana prva saslušanja svjedoka", pojašnjeno je.

Istaknuto je i da posebna istražna komisija ima značajna ovlaštenja, poseban budžet, njen rad je strogo povjerljiv i potpuno nezavisan u odnosu na Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a prvi izvještaj trebala bi podnijeti do kraja prve polovine 2018. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova stoga je izrazilo žaljenje što je jedan od poslanika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih poslaničkih aktivnosti.

"Veoma je važno da se poštuje princip presumpcije nevinosti te izražavamo nadu da će rad ove komisije pokazati da poslanici iz BiH nisu bili uključeni u nezakonite djelatnosti kao članovi ovog važnog tijela Vijeća Evrope", saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.