Očitao lekciju
405

Miletić zatražio ostavku Vijeća ministara: Niste uradili ništa, nema opravdanja

G. M.
Zlatko Miletić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zlatko Miletić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, pozvao je Vijeće ministara BiH da podnese ostavku. On je najbrojao nekoliko razloga za svoj zahtjev na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH.

"Kada je u pitanju pandemija, niste uradili gotovo ništa. Devet i po hiljada građana BiH je izgubilo život u pandemiji. To je 4,8 posto na 200.000 oboljelih. Mi smo treća zemlja po broju umrlih i kad čujem neke naše zvaničnike, koji obavljaju javne i političke funkcije, koji kažu da smo se mi dobro izborili, meni se digne kosa na glavi", rekao je Miletić.

Dodao je da takva nebriga o vlastitom stanovništvu nije zabilježena ni u jednoj zemlji. Dodao je da se nismo pomakli s mrtve tačke ni kada je u pitanju pružanje pomoći privrednicima.

"Sramota je da ni danas nemamo budžeta za ovu godinu. Samo podatak da u ovoj zemlji više od pola miliona ljudi živi od socijalne pomoći je katastrofa. Više od 40 posto zaposlenih u Federaciji i RS-u ima plaću manju od 650 maraka, a to je manje od našeg paušala”, upozorio je Miletić.

Naveo je da smo mi zemlja sa najmanjim ulaganjima po glavi stanovnika, što dovoljno govori o tome u kakvom stanju se nalazimo.

"Zadnji smo i u imunizaciji u jugoistočnoj Evropi. Svega 3 posto stanovništva smo uspjeli cijepiti što je sramotno i nema opravdanja", zaključio je.

Odgovorio mu je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji je rekao da nema razloga da podnese ostavke.