Državni delegat
22

Miletić predložio da se izmijeni 18 od 95 članova Zakona o VSTV-u BiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić (DF) uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu i prijedloge izmjena 18 od 95 članova Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u srijedu je održana debata "Pravo na pravdu" koja je bila posvećena rješavanju ozbiljnih problema u provođenju zakona i vladavini prava u Bosni i Hercegovini, kao i stanju u pravosudnim i tužilačkim organima.

"U skladu s preporukama i zaključcima s ove debate, a posebno preporukama Reinharda Priebea, nezavisnog pravnog stručnjaka Evropske unije, važno je istaći da Forum građana Tuzle, u saradnji s Pravosudnom mrežom Bosne i Hercegovine i Helsinškim odborom za ljudska prava u Republici Srpskoj već više godina bezuspješno pokušava implementirati inicijativu za izradu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Visokom Sudskom i Tužilačkom Vijeću Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz DF-a.

Kako kažu, upravo iz tog razloga, Zlatko Miletić delegat u Domu naroda PSBiH uputio je jučer u parlamentarnu proceduru inicijativu i prijedloge izmjena 18 od 95 članova osnovnog teksta ovog Zakona koje su izradile navedene organizacije.

Prijedlozi preporuka sadrže:

  • Odredbe o uslovima i mandatima sudija i tužilaca;
  • Odredbe o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca;
  • Dodatne preporuke, koje se odnose na nadležnosti i ovlaštenja, posebno u smislu njihovog redukovanja u smislu prijenosa nadležnosti na vrhovne sudove entiteta i Apelacionog suda Brčko Distrikta, te drugih sudova i tužilaštava različitih nivoa sudske vlasti.

"Sve navedeno bi trebalo predstavljati prvi korak u uspostavi sistema koji će garantirati vladavinu prava u BiH", navode iz DF-a.

Miletić u svoj inicijativi predlaže da se od Ministarstva pravde BiH zatraži da u roku od 60 dana, od dana usvajanja inicijative, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.