{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miletić: Potencijal žena u policiji nije u potpunosti iskorišten

11.10.2012. u 20:13
0
1
Miletić: Potencijal žena u policiji nije u potpunosti iskorišten
0
Miletić: Potencijal žena u policiji nije u potpunosti iskorišten
Zlatko Miletić (Foto: Arhiv)
Na obilježavanju 119. godišnjice Međunarodne asocijacije šefova policije (IACP) u San Diegu izvršni direktor Međunarodne asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope (SEPCA) Zlatko Miletić predstavio je aktivnosti ove organizacije osvrnuvši se na rad članice Mreže žena policijskih službenica (WPON).
Miletić je u okviru radionice "Globalne reforme policijske strategije za diversifikaciju ženskih službenica u svim sektorima policijske službe" ukazao na problem marginalizacije ženskih službenica u policijskim agencijama te predstavio načine na koje bi se žene mogle bolje integrirati u policijske službe širom jugoistočne Evrope.

"Mandati i politički pritisci prislili su mnoge policijske odjele da uposle žene policijske službenice, neki odjeli u SAD-u i na međunarodnom nivou su to shvatili kao obavezu. Često vidimo kako potencijal ženskih službenica nije iskorišten u potpunosti. Istraživanja i praksa su pokazali da su žene kao lideri i donosioci odluka neophodne za održavanje stabilnosti, prosperiteta, mira i sigurnosti širom svijeta. Iako daju izuzetan doprinos u tim oblastima, žene i dalje čine samo mali postotak policijskih snaga u svijetu", kazao je Miletić.

Izvršni direktor SEPCA-e je naglasio važnost uključivanja žena u svim područjima policijskih službi i odjela dodavši da prisutnost ženskih policajaca može ojačati reformu policijskih snaga te imati značajan uticaj na policijske službe.

Radionici su prisustvovali i predstavnici američkog State Departmenta koji pružaju podršku WPON-u i SEPCA-i.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: