{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću sudiće se zajedno pred MKSJ

F
21.7.2007. u 01:01
0
0
Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću sudiće se zajedno pred MKSJ
0
Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću sudiće se zajedno pred MKSJ
Haag
Vijeće za prosljeđivanje Međunarodnog suda donijelo je danas odluku kojom se poništava odluka o prosljeđivanju predmeta protiv Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini. To znači da će se postupci u predmetima protiv Milana Lukića i Sredoja Lukića voditi zajedno pred MKSJ-om. Vijeće za prosljeđivanje je zaključilo da je to u interesu pravde i da su dva predmeta činjenično vrlo bliska.
Vijeće je takođe uzelo u obzir tvrdnju Tužilaštva da bi se u slučaju dva odvojena suđenja rizikovalo da se poveća trauma za svjedoke, koji bi morali svjedočiti dva puta. Vijeće za prosljeđivanje je prvobitno 5. aprila 2007. donijelo odluku o prosljeđivanju predmeta protiv Milana Lukića i Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini.

Međutim, Milan Lukić se žalio na odluku i Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je prošle sedmice prihvatilo njegovu žalbu na osnovu toga što težina zločina, koji se Lukiću stavljaju na teret, u kombinaciji s nivoom njegove odgovornosti zahtijeva da mu se sudi pred Međunarodnim sudom.

Žalbeno vijeće je uzelo u obzir da je Savjet bezbjednosti predvidio da Međunarodni sud sudi barem nekim vođama paravojnih formacija, a na osnovu navoda iz optužnice, Milan Lukić bi vjerovatno bio najznačajniji vođa jedne paravojne formacije kojem se do sada sudilo pred Međunarodnim sudom.

Prebacivanje Sredoja Lukića u Bosnu i Hercegovinu bilo je odgođeno do donošenja odluke po žalbi Milana Lukića.

U svojoj odluci od 11. jula Žalbeno vijeće je zaključilo da, u svjetlu činjenice da će se Milanu Lukiću suditi pred MKSJ, Pretresno vijeće može preispitati svoju odluku u vezi sa Sredojem Lukićem. Vijeće za prosljeđivanje je danas donijelo odluku kojom je poništena odluka o prosljeđivanju predmeta protiv Sredoja Lukića nakon što su se njegov branilac, optužba i Vlada Bosne i Hercegovine složili da se suđenje u oba predmeta treba voditi zajedno.

Prema navodima optužnice, Milan Lukić je bio vođa lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu pod nazivom "Beli orlovi" ili “Osvetnici”, koja je sarađivala sa lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom tokom sukoba 1992.-1995. Sredoje Lukić, rođak Milana Lukića, bio je pripadnik te jedinice. Milan i Sredoje Lukić se terete za višestruke zločine, uključujući ubistvo oko 70 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, zbog toga što su zabarikadirali žrtve u jednoj prostoriji kuće, zapalili kuću i pucali iz automatskog oružja na one koji su pokušavali da pobjegnu kroz prozore, te su tako neke od njih usmrtili, a ostale ranili. Osim toga, terete se za ubistvo oko 70 žena, djece i starijih ljudi bosanskih Muslimana u kući u selu Bikavac, blizu Višegrada, zbog toga što su prisilili žrtve da uđu u kuću, nakon čega su zabarikadirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.

Milan i Sredoje Lukić se takođe terete za premlaćivanje muškaraca bosanskih Muslimana koji su bili zatočeni u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu. Milan Lukić se zasebno tereti po još nekoliko tačaka optužnice za ubistvo. Navodi se da je u više navrata vodio grupe muškaraca bosanskih Muslimana na obalu rijeke Drine, u blizini Višegrada, gdje ih je usmrtio. On se takođe tereti za brutalno ubistvo jedne bosanske Muslimanke u naselju Potok u Višegradu.

Milan i Sredoje Lukić su prvobitno bili optuženi zajedno s Mitrom Vasiljevićem. Njemu je suđeno pred MKSJ-om i 25. februara 2004. pravosnažnom presudom je osuđen na 15 godina zatvora.

MKSJ je do sada proslijedio ukupno osam predmeta protiv 13 osoba sudovima u bivšoj Jugoslaviji, pretežno Bosni i Hercegovini. Pred Vijećem za prosljeđivanje ne razmatraju se novi zahtjevi za prosljeđivanje predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: