Sudi mu se pred Sudom BiH
464

Milanović u srijedu odlikuje optuženika za ratne zločine u BiH

M. G.
Foto: Pixsell/Ivica Galovic
Foto: Pixsell/Ivica Galovic
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodijelit će počasne činove brigadnih generala dvojici zapovjednika HVO-a Iliji Nakiću iz Travnika i Đuri Matuzoviću iz Orašja.

Kako saznaje Dnevnik.ba Milanović će činove Nakiću i Matuzoviću dodijeliti u srijedu na Pantovčaku.

Važno je napomenuti da se Matuzoviću trenutno pred sudom BiH sudi za ratne zločine po optužnici iz 2017. godine.

Optužnica se vezuje za period od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske na jednoj strani i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani.

Prema navodima optužnice krivično djelo optuženi Đuro Matuzović počinio je u svojstvu komandanta 106. brigade HVO-a, a kasnije komandanta Operativne grupe Orašje, te komandanta Operativne zone Orašje.

Optužnica tereti optuženog Đuru Matuzovića, kao komandanta 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno s njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, opština Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.