Skandalozne teze
1k

Milanović nastavlja šokirati: U Srebrenici je bio genocid, ali onda za teže zločine treba novi naziv

D. Be.
Foto: Marko Prpic/Pixsell
Foto: Marko Prpic/Pixsell
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas iznio skandaloznu tezu kazavši da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.
Na pitanje novinara je li za njega bio genocid u Srebrenici, Milanović je rekao:

"Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime."

Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gdje boravi povodom Dana grada, prenosi Index.hr.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je prošle sedmice kazao kako postoje "različite vrste genocida" pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tokom Holokausta, što je naišlo na brojne osude iz Bosne i Hercegovine. Prije toga je izjavio da je "u Srebrenici bio težak zločin 's elementima genocida'.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić je ocijenio u nedjelju da je predsjednik Milanović svojim posljednjim izjavama o genocidu u Srebrenici prešao civilizacijsku liniju preko koje niko ne bi smio ići.

Zamoljen da komentira Hodžićev komentar, Milanović je rekao da to nije zajednica Bošnjaka, nego neki čovjek za kojeg nikada nije čuo.

"Ovo su prilike da ti etno biznismeni dođu do izražaja... Nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao govoriti u ime bošnjačke manjine u Hrvatskoj", rekao je.