Susret s Cvijanović
70

Milanović: Može nastati samo zlo ako se bude diralo u Dejtonski sporazum

D. Be.
Foto: Pixsell/Luka Stanzl
Foto: Pixsell/Luka Stanzl
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas nakon susreta sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović da Željko Komšić "nije predstavnik Hrvata u BiH koji bi trebalo da imaju svog legitimnog predstavnika."
Milanović je naveo da intervencijama visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost njihovog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

"Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo", rekao Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u "pravo vrijeme".

"Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Dejtonu. On je temelj BiH. U hrvatskom je interesu da se to ne dira. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Za mene je najvažnija tema - stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno, položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude", rekao je, prenosi HRT.

Naglasio je kako se očekuje da za Hrvate u BiH status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba.

"O tome sam spreman razgovarati sa svakim ko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku", rekao je Milanović.