Fotografije kao dokazi
48

Milanović je ipak slao hrvatske vojnike u BiH iako savjetnik predsjednika to demantira

G. M.
Vojnici snimljeni u Bugojnu (Foto: HDZ BiH / Jutarnji list)
Vojnici snimljeni u Bugojnu (Foto: HDZ BiH / Jutarnji list)
Savjetnik Predsjednika Hrvatske, penzionisani general Marijan Mareković tvrdi da nije tačno da je predsjednik tražio da se pošalje vojska u Bosnu i Hercegovinu. No, Jutarnji list saznaje kako se to dogodilo u martu ove godine.

Četvero pripadnika Počasno zaštitne bojne upućeno je u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostatak četvorice pripadnika HVO-a.

Upravo je Mareković na tom događaju bio izaslanik Predsjednika. Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na fotografijama koje je objavio fenix-magazin.de jasno se vidi da su prilikom polaganja vijenaca od strane generala Marekovića i ministra Radmana bile prisutne i pripadnice Počasno zaštitne bojne.

Prema Zakonu o odbrani "odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbe nivoa voda i niže donosi ministar odbrane".

Kako saznaje "Jutarnji", u ovom slučaju bilo je riječ o četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a predsjednik je potpisao odluku o njihovom angažmanu i uputio je načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju.

On je potom napisao zapovijed o njihovom upućivanju u BiH. Prema riječima sugovornika lista, pripadnici Bojne već su krenuli na put kada su u Glavnom stožeru shvatili da bez odluke ministra odbrane ne mogu slati vojnike preko granice.

Na naknadni zahtjev iz Glavnog stožera, ministar obrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala. Pripadnici Bojne su odluku čekali u Splitu i nakon što je ona potpisana krenuli su za Bugojno.