BiH
9

Milan Tegeltija: Sudovi ne mogu raditi policijski posao

Piše: G. D.
Milan Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Milan Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija rekao je danas u Narodnoj skupštini RS da poslanici opozicije uvijek imaju primjedbe na izvještaj o radu ovoga tijela, dodajući da su one dio političke svakodnevnice.

"Potrebno je da čujemo te primjedbe i mnoge od njih mogu prihvatiti. U izvještaju za 2014. godinu će se vidjeti da mnoge stvari bolje izgledaju, a u godinama koje dolaze efekti rada svih ustanova će svakako biti mnogo bolji. Vjerujem da će uskoro biti sve manje prostora za primjedbe", rekao je Tegeltija.

Na optužbe opozicije da sudovi i tužilaštva ne procesuiraju utajivače poreza, Tegeltija je odgovorio da nijedan predmet koji dođe pred sudije ne ostaje neriješen.

"Ne može se desiti da nešto dođe u sud kao krivično djelo, a da se ne riješi. Do sudije mora doći prijava. Ne mogu sudovi raditi policijski posao. Krivična djela korupcije koja nisu otkrivena predstavljaju problem i sa tim se apsolutno slažem. To su djela u fazi istraga, a to obično dugo traje. Ako nema trenutnog rješenja, to ne znači da se ništa ne radi", smatra Tegeltija.