Ako ne kriju
49

Milan Tegeltija pozvao sudije Suda BiH da dobrovoljno objave imovinske kartone

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija povodom otvorenog pisma sudija Suda Bosne i Hercegovine pozvao ih je da dobrovoljno objave svoje imovinske kartone.
"Povodom otvorenog pisma sudija Suda BiH, kojim naglašavaju da ne skrivaju svoje imovinske kartone koje podnose VSTV-u, u što nemam razloga da sumnjam, pozivam ih, kao i sve ostale sudije i tužioce u BiH, a posebno predsjednike sudova i glavne tužioce, da u skladu sa izrečenim, a s obzirom na činjenicu da nacrt Pravilnika o kojem govore u svom pismu još nije stupio na snagu, dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje podnesene 2019. godine", izjavio je.

Tegeltija smatra da bi to bio potez koji bi u značajnoj mjeri relaksirao situaciju u vezi sa pitanjem donošenja novog Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

"Ujedno bi i značajno pomogli VSTV-u u argumentaciji stava da su sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini profesionalci sa visokim stepenom ličnog i profesionalnog integriteta koji nemaju šta da kriju, što često u svojim javnim nastupima ističem", zaključio je predsjednik VSTV-a.

Podsjetimo, Tegeltija je nedavno odlučio javno objaviti svoj Finansijski izvještaj podnesen VSTV-u BiH 2019. godine koji uključuje njegove godišnje prihode i imovinu.