Banja Luka
41

Milan Tegeltija potvrdio: Sljedeće sedmice podnosim ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a!

A. Z.
Milan Tegeltija na današnjem obraćanju javnosti u Banjoj Luci
Milan Tegeltija na današnjem obraćanju javnosti u Banjoj Luci
Milan Tegeltija danas je najavio da će naredne sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Odluku je saopćio na konfereniciji za medije u Banjoj Luci.
Poručio je da se povlači i sa pozicije predsjednika, ali i člana VSTV-a, kao i člana komisije za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou. Također je rekao da u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.

Tegeltija je nakon posljednje sjednice VSTV-a, na kojoj su donesena tri zaključka, a jedan od njih je bio da razmotri mogućnost ostavke, najavio da će o tome razmisliti te da će odluku saopćiti ove sedmice, odnosno danas.

On je u svom obraćanju hronološki iznio svoje viđenje navodnih pritisaka koje je imao, povezujući sve s političkom pozadinom, za što je optužio SDA.

Naglasio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite.

Poručio je i da nema povjerenje u VSTV.

Ostavka dolazi nakon pritiska članova VSTV-a, međunarodnih institucija i javnosti, a zbog afere "Potkivanje 2" čiji je akter upravo Tegeltija.

Podsjećamo, Tegeltija je snimljen kako s kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci. Snimak je izazvao burne reakcije, posebno međunarodnih zvaničnika koji su poručili da Tegeltija treba podnijeti ostavku, da je integritet VSTV-a ugrožen i da zaslužuje profesinalnog predsjednika.

Tegeltija od samog početka tvrdi da je snimak montiran i da iza svega stoji OSA, a situaciju sve vrijeme pokušava okrenuti u potpuno drugom smjeru, predstavljajući aferu kao napad na njega i tvrdeći da mu je ugrožen život u Sarajevu. Upravo to mu je i svojevrsno opravdanje za današnji potez.

No, promjene u bh. pravosuđu su upitne, čak i nakon njegove ostavke, s obzirom da se u pravosudnim institucijama nalaze sudije i tužioci koji su imenovani tokom Tegeltijinog mandata.