Zbog objavljenog snimka
246

Milan Tegeltija podnio krivičnu prijavu protiv uposlenika OSA-e

A. B.
Tegeltija je ranije najavio da će podnijeti krivičnu prijavu
Tegeltija je ranije najavio da će podnijeti krivičnu prijavu
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv NN osoba koje su zaposlene u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH ili povezane s njom, zbog, kako je naveo, krivičnog djela napada na ustavni poredak.
Tegeltija je ovu informaciju obajvio na Facebook profilu, kao i sam dokument, tačnije krivičnu prijavu.

U prijavi je navedeno da je 26. novembra 2020. godine objavljen "montirani audiosadržaj koji je posljedica kontinuiranog sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika VSTV-a BiH, koje je uradila OSA BiH ili neki njeni dijelovi i osobe povezane s ovom agencijom, a koji se koristi sa ciljem da se svrgne predsjednik VSTV-a, krovnog pravosudnog regulatornog tijela BiH".

[FBPOST]https://www.facebook.com/photo?fbid=10223756197354798&set=pcb.10223756198314822[/FBPOST]

Dalje se navodi da je navedena montaža nastala kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti protiv predsjednika VSTV-a, koje je uradila OSA ili neki njeni dijelovi i osobe povezane s ovom agencijom, a koje imaju za cilj da se prikaže da predsjednik VSTV-a postupa na nezakonit način, kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu.

"Naime cilj ovih nezakonitih aktivnosti je stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prinuditi VSTV kao instituciju na institucionalnu reakciju u cilju smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvatanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških krivičnih djela koja se vrše više godina u kontinuitetu, te prihvatanjem tog postupanja kao gotove činjenice i uzimanjem rezultata tih nezakonitih aktivnosti (montaža i sl.) kao autentičnih činjenica podobnih za uvođenje u proceduru i razmatranje, kako bi se na taj način prouzrokovala njegova smjena s pozicije predsjednika VSTV-a i na taj način otpočeo proces uvođenja potpune političko-obavještajne i paraobavještajne kontrole pravosudnog sistema BiH te na taj način izvršio napad na ustavnopravni poredak BiH i Ustavom predviđenu podjelu vlasti", napisano je, između ostalog, u prijavi.

U ovo krivično djelo, kako u prijavi tvrdi Tegeltija, "uključene su i osobe koje su zaposlene ili su u vezi s OSA-om, a raspoređene su kako u samoj OSA-i BiH, tako i po pravosudnim i drugim institucijama, medijima" ( koje mogu biti kako nosioci pravosudnih ili drugih funkcija tako i državni službenici ili zaposlenici tzv. obavještajni saradnici).

Podsjećamo, Milan Tegeltija je gostujući u petak na Face televiziji tvrdio da je riječ o montiranom snimku, za šta je okrivio OSA-u te najavio podnošenje krivične prijave.