Diplomatski krugovi
155

Milan Tegeltija na spisku novih ambasadora Bosne i Hercegovine?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i savjetnik Milorada Dodika, bi kako saznaje Klix.ba, mogao postati ambasador BiH.

Povodom tog saznanja kontaktirali smo Tegeltiju koji nam je rekao da još uvijek nema informaciju o tome. Prema nezvaničnim informacijama špekuliše se da bi mogao u ambasadorsku misiju u Izrael.

Ranije danas predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je dao saglasnost za imenovanje svih ambasadora BiH iako, kako kaže, "nekima od njih ne vjeruje".

"Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo dati saglasnost na imenovanje svih. Još uvijek nema povjerenja u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu Bosne i Hercegovine, pa im nećemo stajati na putu", naveo je Dodik.

Milan Tegeltija je u januaru 2022. godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a, a na listi se našla i njegova supruga Tijana.

Kako nezvanično saznajemo, na spisku ambasasdora iz reda srpskog naroda su i aktuelni ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković. Za Vranješa se još ne zna u koju će zemlju, dok bi Živković trebao u Rumuniju. Ambasador i stalni predstavnik BiH pri OSCE-u Siniša Bencun bi trebao ići na ambasadorsku funkciju u Austriju.

Ambasadore iz kvote srpskog naroda delegira trenutno predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.