BiH
0

Milan Papić i drugi osuđeni na ukupno 18 godina i devet mjeseci zatvora

FENA
Vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je u četvrtak presudu u predmetu "Milan Papić i drugi", optuženima za carinske prevare, odnosno nelegalan uvoz 340 tona sirove kafe (15 kamiona) u periodu od 15. septembra 2005. do 31. marta 2006. godine, čime je, kako je Sud utvrdio, usljed neplaćanja sarinskih i drugih pristojbi, pribavljena protupravna imovinska korist, odnosno oštećen državni budžet u iznosu od 645.813 KM.

Prvooptuženi u ovom predmetu Milan Papić, bivši vlasnik preduzeća "Red Star" d.o.o. Bileća i "Pami Trade" d.o.o. Nikšić (Crna Gora) oglašen je krivim za carinsku prevaru i organizirani kriminal u vezi s carinskom prevarom te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Za ista krivična djela drugooptuženi Dragan Sarić, vozač iz Nikšića, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Inače, obojica su za krivično djelo carinske prevare osuđeni na po tri godine zatvora, a za organizirani kriminal u vezi s carinskom prevarom na po četiri godine zatvora, što je rezultiralo spomenutim jedinstvenim kaznama.

Carinski djelatnik Davor Simić oglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti i osuđen na četiri godine zatvora, dok je za nesavjestan rad u službi Goran Novaković osuđen na jednu godinu, Milijana Obrenović na dvije godine zatvora, a Anđelko Jović na šest mjeseci zatvora, te Milan Jovanović za krivotvorenje službene isprave na tromjesečnu zatvorsku kaznu.

Istovremeno, zbog nedostatka dokaza, uposlenik Granične policije BiH Dragomir Majdov oslobođen je optužbi.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić, prvooptuženom Papiću je naloženo da po pravomoćnosti presude spomenuti iznos od 645.813 KM uplati u korist državnog budžeta, te izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta, odnosno mjera redovnog javljanja u nadležnu policijsku upravu.

Ista mjera izrečena je i Davoru Simiću, dok je drugooptuženi Sarić zadržan u pritvoru u kojem boravi od 30. marta 2006. godine, što će mu postane li presuda pravomoćna, biti uračunato u izdržavanje izrečene kazne.

Presuda se, kako je rečeno, zasniva na utvrđenom činjeničnom stanju, odnosno dokazima izvedenim tokom pretresa.

Kako je Sud utvrdio, uvoz sirove kafe je organiziran tako što se prilikom uvoza na granici evidentiralo kako su kamioni prazni, što je učinjeno u deset navrata, a kasnije je u pet slučajeva lažno prikazano da se kamionom u kojem je bio tovar sa sirovom kafom prevoze građevinski blokovi.