Potpredsjednik FBiH
65

Milan Dunović: Vlada FBiH je potvrdila kako smatra da je Lutrija BiH finansijska institucija

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra kako je Vlada FBiH današnjim utvrđivanjem o tome kako je Zakon o igrama na sreću donesen na temelju Ustava FBiH, još jednom potvrdila da smatra kako je Lutrija BiH finansijska institucija.

Podsjećanja radi, Dunović je krajem aprila od Ustavnog suda tražio ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o igrama na sreću. Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj, telefonski sjednici, utvrdila tekst izjašnjenja na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o igrama na sreću.

U izjašnjenju Vlade je ukazano kako je u isključivoj nadležnosti FBiH donošenje propisa o finansijama i finansijskim institucijama FBiH i fiskalna politika FBiH.

"Današnjim saopćenjem Vlada FBiH je potvrdila kako smatra da je Lutrija BiH finansijska institucija, što je apsolutno netačno. Tvrdim da Vlada ne može podržavati donošenje zakona kojim se u neravnopravan položaj stavlja državni i privatni kapital u nekoj oblasti. Činjenica je da je donošenje propisa o finansijama u isključivoj nadležnosti FBiH i to nikada nije ni dovedeno u pitanje. Ono što, s druge strane jeste i uvijek će biti nadzirano, jeste to da li su određeni propisi i zakoni, pa i Zakon o igrama na sreću, u skladu sa Ustavom FBiH. Konačnu odluku o tome će donijeti Ustavni sud FBiH", istaknuo je Dunović.

Potpredsjednik FBiH je naglasio kako je krajnje vrijeme da se o ovako ozbiljnim temama počne raspravljati na redovnim sjednicama Vlade FBiH, a ne na hitnim sjednicama koje se održavaju telefonskim putem.

"Svi moraju imati jednaka prava pri obavljanju neke djelatnosti, bez obzira na vlasničku strukturu. Zakon za ocjenu ustavnosti pokrenut je na postojeći Zakon o igrama na sreću iz 2015. godine, a sve naknadne pokušaje izmjene Zakona, a koji su u sferi politikanstva i poigravanja sa građanima, a zbog nemogućnosti funkcionisanja vladajuće većine u FBiH, ne želim komentarisati", zaključio je Dunović.