Republika Srpska
0

Milakoviću i Gladoviću će biti oduzeta nelegalno stečena imovina

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Imovina Milorada Milakovića iz Prijedora, kao i Ljubomira Gladovića, vlasnika trgovinskog preduzeća "Makroprom", trebalo bi uskoro da se nađe pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a na osnovu Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u RS-u.

Sud BiH je 2004. godine osudio Milakovića na devet godina zatvora zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, trgovine ljudima i vrbovanja radi prostitucije, a pobjegao je iz banjalučkog zatvora Tunjice prije tri godine.

Gladović je nakon policijske istrage o raznim malverzacijama pobjegao iz BiH u Hrvatsku, čiji je državljanin.

Kako je u subotu uveče javila banjalučka Alternativna televizija, pozivajući se na izvore u entitetskoj policiji, MUP i Tužilaštvo RS-a, u skladu sa Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji je u RS-u u julu stupio na snagu, trenutno rade na slučaju teškom million KM.

  • Možemo reći da se radi o veoma vrijednoj imovini koja će najvjerovatnije biti oduzeta nakon sudske odluke, ali ne možemo govoriti o detaljima. Uglavnom, vrijedna je million maraka, potvrdio je ministar pravde RS-a Džerard Selman.

Alternativna televizija navodi da se, između ostalog, radi o utvrđivanju porijekla nekoliko automobile čija ukupna vrijednost prelazi pola miliona KM.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić ističe da sve što se kroz istragu dokaže da je nelegalno, bit će blokirano, bez obzira čije je vlasništvo.

Nakon toga daje se Agenciji koja će tom imovinom dalje raspolagati.