"Nema nezakonitosti"
166

Miladin o ulozi u aferi "Asim": Nisam glasao za Sabinu Ćudić jer je u ratu bila u Beogradu

I. P.
Almedin Miladin (Foto: H. M./Klix.ba)
Almedin Miladin (Foto: H. M./Klix.ba)
Posljednjih dana glavna vijest u medijima je snimak koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Snimak je s pravom izazvao veliku pažnju javnosti, a pošto je spomenuto i ime Almedina Miladina, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, on se saopćenjem obratio javnosti.

Podsjećamo, njegovo ime se spominje u kontekstu izbora za gradonačelnika Sarajeva 2016. godine kada je na glasanju pobijedio aktuelni gradonačelnik Sarajeva, kandidat SDA, Abdulah Skaka, a izgubila članica Naše stranke Sabina Ćudić.

"Tamo se navodi da sam pod određenim pritiskom ili navodnom trgovinom glasao u drugom krugu za Skaku, a ne za Ćudić. Sasvim jasno moram istaći da nisam bio ni pod kakvim pritiskom, jer nijedan politički funkcioner, pa ni Asim Sarajlić, prema meni ne može izvršiti pritisak ako ja neću nešto da uradim. Oni koji me poznaju, uvijek to mogu potvrditi. Nema tu nikakvih nezakonitih radnji niti trgovine glasovima", rekao je Miladin.

Ipak, smatra on, svakako je dužan objasniti zašto je glas dao Abdulahu Skaki, a ne Sabini Ćudić.

"Kroz svoj život stekao sam kontakte s mnogim ljudima u Sarajevu, od sarajevske obične raje kojoj i pripadam pa sve do visokih funkcionera. Ko god je u nekom vijeću ili parlamentu, sasvim je normalno da komunicira sa članovima parlamentarnih stranaka, da razgovara i raspravlja o raznim temama. Mnogi ljudi i politički centri moći lobiraju za razne stvari. Sa mnom su u tom periodu razgovarali podjednako pripadnici SDP-a, Naše stranke, SDA i drugih kako bi utjecali na moje glasanje. Tako su se vodili razgovori i s drugim kolegama i tu nije ništa čudno. Ono što jeste bilo iznenađujuće je činjenica da ja nisam glasao po nalogu stranke pa je zato moje ime dospjelo u fokus. Pretpostavljam da je neko bio unaprijed odlučio kako ću ja glasati, pa se razočarao", objašnjava vijećnik.

Kako dodaje, lično nema ništa protiv Ćudić niti posebnog razloga da glasa za Skaku te objašnjava kako u tom momentu ni jedno ni drugo nisu bili pripadnici SDP-a čiji je Miladin tada bio član.

"Jedini kandidat iz SDP-a je bio gospodin Miro Lazović za poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća, za kojeg sam glasao. Međutim, prilikom brojanja glasova imao je podršku 13 vijećnika, što je nedovoljno da prođe. Kada se insistiralo da stavim potpis na međustranački dogovor SDP-a i Naše stranke, ja sam stavio potpis uz komentar da je to potpis u prazno, jer nema dovoljno glasova za Miru Lazovića", rekao je Miladin.

U sljedećem dijelu saopćenja on objašnjava svoj stav i zašto je izabrao Skaku umjesto Sabine Ćudić.

"Bio sam maloljetni borac Armije RBiH koji je u borbi za Bosnu i Hercegovinu izgubio nogu! Zastanite malo ovdje i razmislite o tome! Nisam patetičan niti se skrivam iza toga! Pogledajte u svoje noge dok ovo čitate i zahvalite se Bogu ili sudbini da hodate na dvije, ja sam kao maloljetan za ovaj grad izgubio nogu! Agresor je pucao na moj grad, a na njegovim obroncima je bio i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Agresija na moju zemlju je vođena iz Beograda. Dosta mojih sugrađana za vrijeme rata je poginulo ili ranjeno, a dobar dio ih je napustilo Bosnu odlazeći u razne krajeve svijeta. Otići ili ostati je svačiji lični izbor, ali dozvolite mi da i ja imam svoje principe i odnos prema tome. Moj princip nije stranački i ja sam bio član nekoliko stranaka, i nikad niko nije upravljao sa mnom. Kad god osjetim da se neko igra odnosom prema odbrani od agresije njegova stranačka zastava za mene prestane vrijediti. Ja nisam mogao glasati za nekoga ko je proveo rat u Beogradu kao Sabina Ćudić. To ne znači da je ona nešto krivo uradila, ali tako kuca moje srce".

Kako smatra, u njegovom sistemu vrijednosti neko ko je bio u Beogradu dok se ruši njegov grad, ne može biti gradonačelnik glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Ko nije proveo rat u Bosni i Hercegovini, ne može na mom listiću dobiti podršku za predsjednika Bosne i Hercegovine. Žao mi je, ali to je tako i to sam ja. Nekome se ovo može sviđati ili ne, to je stvar izbora i to uvažavam. Gospođa Čudić nije postala gradonačelnica jer nije imala dovoljno glasova i moj glas je bio na drugoj strani. Bio sam svjestan da odlazim iz SDP-a nakon tog glasanja. Podržavajući nekog ko je sve vrijeme agresije proveo u Beogradu, SDP je meni pokazao da ne funkcionišemo na istim principima. Da je sada opet glasanje i da imam ista dva kandidata na stolu, ponovo bih glasao za Skaku. To sam ja, to su moji principi, a ovo je demokratska zemlja. Tačka", zaključuje Miladin.