BiH
0

Miladin Dragičević podnio ostavku

FENA
Koordinator Vlade Republike Srpske za Srebrenicu i savjetnik predsjednika Vlade RS-a Miladin Dragičević podnio je danas neopozivu ostavku na članstvo u Koordinacionom odboru za Srebrenicu.

„Nakon jučerašnje Odluke visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije Christiana Schwarz-Schillinga kojom je nametnuo Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je narušen Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak RS-a i BiH, a što je učinjeno bez moga znanja ili konsultacija s mnom kao članom Koordinacionog odbora za Srebrenicu uime Vlade RS-a niti s drugim članovima ovog odbora, bio sam prinuđen da razmotrim svoj daljnji angažman u ovom poslu”, stoji u pisanom obrazloženju koje je Dragičević dostavio entitetskom premijeru Miloradu Dodiku.

Zbog svega navedenog i zbog dubokog ubjeđenja da je nametanjem spomenutog zakona obesmislen rad Koordinacionog tijela i uloga domaćih institucija u rješavanju unutrašnjih pitanja RS-a i BiH koje nisu u domenu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovim putem podnosim neopozivu ostavku na članstvo u spomenutom odboru, naveo je Dragičević.

Napominje da njegova ostavka ne znači prestanak rada i aktivnosti Komisije Vlade RS-a za Srebrenicu.

“Naprotiv, Komisija Vlade RS-a će nastaviti s realizacijom započetih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja Srebrenice. Te aktivnosti bit će nastavljene u skladu s Ustavom i zakonima RS-a i zaduženjima koje je Komisiji dala Vlada RS-a”, navedeno je u obrazloženju Miladina Dragičevića.

Vezani članci