{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mikulić: SDP i DF su za rješenja koja su u skladu s Ustavom FBiH kada je riječ o Izbornom zakonu

S
23.5.2018. u 17:23
1
17
Mikulić: SDP i DF su za rješenja koja su u skladu s Ustavom FBiH kada je riječ o Izbornom zakonu
1
Mikulić: SDP i DF su za rješenja koja su u skladu s Ustavom FBiH kada je riječ o Izbornom zakonu
Foto: N. G./Klix.ba
Zoran Mikulić, predstavnik SDP-a u razgovorima sa članovima Venecijanske komisije o promjenama Izbornog zakona BiH, naveo je da su se članovi te komisije interesovali da li SDP i Demokratski front /DF/ pristaju na neka srednja, privremena rješenja radi izlaska iz krize, od kojih je jedno i izmjena Ustava Federacije BiH /FBiH/.
"Pristajemo na rješenja koja će pomoći da BiH izađe iz krize, ali poštujući principe koje determiniše Ustav FBiH. Ukoliko se krene u demontiranje Ustava FBiH onda bi trebalo razmotriti i ostale principe. Trebalo bi onda ponovo razmotriti cijeli proces i cijelu ulogu Doma naroda i ovlaštenja Doma naroda", izjavio je Mikulić danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka predstavnika SDP-a i DF-a sa članovima Venecijanske komisije.

On je istakao da u Ustavu FBiH važi pet principa prema kojima se biraju delegati u Dom naroda i ukoliko je jedan od tih principa narušen - narušena je i cjelina.

Prema njegovim riječima, predstavnici SDP-a i DF-a najviše su obrazlagali prijedlog zakona ove dvije stranke koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri u FBiH i o kojem federalni Parlament još nije raspravljao a praktično je jedini živi prijedlog u proceduri koji bi mogao da spasi cjelokupnu političku situaciju.

U toku je posljednji od pojedinačnih sastanaka članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka na kojem su se susreli sa delegacijom SDA, koju predvodi potpredsjednik stranke Šefik DŽaferović.

U Delegaciji EU u Sarajevu juče je održan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka iz FBiH, a danas su prvi put u razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH uključeni i predstavnici srpskih stranaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: